Zanimljivosti

LASERSKO REZANJE

Lasersko rezanje je toplinski proces obrade metala koji se sve više koristi u metalnoj industriji. Za obradu se koristi širok raspon materijala i debljina. Programiranje lasera je tako brzo da se bilo kakva promjena može u kratkom vremenu primijeniti u bilo kojoj fazi proizvodnje bez dodatnih troškova.

Prima Power laserski izvori temelje se na CO2 i fiber laserskoj tehnologiji čije ćemo najvažnije karakteristike pobliže opisati u ovom članku.

CO2 LASER

CO2 lasersko rezanje je jedna od naprednijih tehnologija u području rezanja laserom.

Prima Power proizvodi (FastAxial Flow) CO2 laser koji koristi mješavinu plinova radi dobivanja karakteristika snopa koji omogućuju širok raspon primjena obrade industrijskih materijala. Aktivni medij u plinskim laserima sastoji se od atoma, iona i molekula u plinovitom stanju. Laserska zraka koju generira izvor dolazi do rezne glave kroz visoko reflektirajuća zrcala. Glavna prednost ove tehnologije je njena primjenjivost s krajnjim visokokvalitetnim rezultatima na čitav spektar debljina koje se obrađuju (0,5 do 25 mm).

FIBER (vlaknasti) LASER

Fiber laseri sastoje se od aktivnih optičkih vlakana i jednostruko emitirajuće poluvodičke diode. Aktivna vlakna su specijalna optička vlakna obogaćena rijetkim zemljanim kemijskim elementima (erbijum, iterbij, tulij, itd.) što im omogućava stvaranje ekstremno britke svijetlosti iz vrlo male jezgre.

Lasersko svjetlo prenosi se preko optičkog kabla do rezne glave što znači da nema optičkog puta u vidu ogledala te nema niti laserskih plinova (helij, CO2, N2). Ovakav način rezanja pogodan je za tanki materijal i materijale srednje debljine, a može rezati obojene materijale (aluminij, bakar, mesing). Glavna prednost ove tehnologije je njegova ukupna učinkovitost, u smislu uštede energije (manje potrošnje energije u usporedbi s CO2 laserima) i brzine rezanja, dok za rezanje tanjih materijala koristi tehnologiju rezanja dušikom kako bi se povećala brzina rezanja.

Nakon što je lansirao tehnologiju lasera izuzetno velike snage, Prima Power je postao prvi proizvođač koji je u potpunosti samostalno razvio vlastiti fiber izvor.

Uvođenjem fiber lasera postignut je izvrstan rezultat za Prima Power Grupu, zahvaljujući kojem će moći ponuditi klijentima najprikladnije rješenje, a istovremeno se predstavljati krajnjem korisniku kao vodeći proizvođač spomenute tehnologije.

CO2 REZNA GLAVA

Prima Power CO2 glava sadrži siguran sustav zaštite od udaraca, procesnu plinsku cijev, širok raspon dizni, os F za upravljanje fokalnom duljinom u neovisnoti od osi Z, držače leća, kapacitivni senzor za automatsko održavanje unaprijed postavljenog odmaka od lima.

FIBER REZNA GLAVA

Prima Power razvila je svoju novu fiber glavu s adaptivnom optikom za automatsko upravljanje fokalnom duljinom i promjerom te brzim, reaktivnim i točnim mjerenjem udaljenosti. Nova glava je dizajnirana za izvrsnu kvalitetu rezanja svih materijala.

RAZLIKE CO2 i FIBER LASERA

CO2 laseri su osjetljiviji zbog preciznog poravnanja zrcala, dok su fiber laseri manje osjetljivi na radnu okolinu i uvjete u kojima se koriste. Fiber laseri odlikuju se kompaktnom veličinom i dugovječnim radom diode te niskim troškovima održavanja i utroškom električne energije. Prvenstveno se koriste pri tanjim materijalima pa ih karakterizira veliko iskorištenje električne energije i kvalitetna laserska zraka bez obzira o kojim se snagama lasera radilo. Izvori fiber lasera su manji i lakši pa zbog toga zauzimaju manje radnog prostora.