Blog

20. srpnja 2021.

Going with the flow

Ističemo izbor novih i inovativnih tehnologija rezanja vodenim mlazom i proizvoda za industriju obrade  limova.

„Gotovo svaki materijal može se rezati, poput čelika; legura; titan i bakar kao i guma; plastika; staklo; beton; keramika i kamen. “

Rezanje vodenim mlazom postupak je kojim se materijali režu vodenom mlazom visokog tlaka u raznim industrijskim primjenama. Primjenjuje se, na primjer, u zrakoplovnoj  i auto industriji za učinkovito rezanje dijelova različitih oblika. Za vrlo tvrde materijale, u mlaz vode dodaje se zrnasti abraziv kako bi se povećala sila rezanja. Može se rezati gotovo bilo koji materijal kao što su  čelik; legure, titan; bakar; guma, plastika, staklo, beton, keramika i kamen. Postupak rezanja je hladan, eliminira rizik od unosa topline  u materijal ili deformacije materijala uslijed toplinskog djelovanja. Odsutnost topline i prašine stvara još sigurnije i ekološki prihvatljivo radno okruženje. Uz maksimalnu iskoristivost materijala sa minimalnim otpadom, malom potrošnjom vode i potpunom fleksibilnošću, vodeni mlaz nudi ekološki prihvatljivo rješenje za rezanje svih vrsta materijala. Nema kemijski kontaminiranih komada, ne stvara štetne pare tijekom postupka rezanja i ne zahtijeva ulja za hlađenje ili podmazivanje. Uvođenje pet-osnih reznih glava potaknulo je golem rast sustava za rezanje vodenim mlazom. Više nisu ograničeni na izrezivanje ravnih predmeta, vodeni rezači sada mogu stvarati kontinuirane rezove pod kutem, okretati se oko obratka i rezati pod kutom od 0-90 stupnjeva.

Ispod možete pronaći izbor najnovijih  i inovativnih tehnologija u vodenom rezanju  za industriju obrade metalnih limova, abecednim redom.

FLOW Mach 200

Razvoj tvrtke Flow počeo je ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su bivši znanstvenici iz tvrtke Boeing osnovali Flow Research. Prva tehnologija koju je razvila tvrtka Flow Research bila je uporaba UHP (ultra-high pressure) vodenog rezača kao industrijskog alata za rezanje. Ubrzo su izumili, patentirali i usavršili prvi sustav abrazivnih vodenih rezača na svijetu.

Od 1974. godine, Flow je isporučio više od 13.000 sustava za rezanje vodom i abrazivom u više od 100 zemalja. Osim vodenih rezača, Flow proizvodi visokotlačne pumpe, specijalizirani softver za aplikacije vodenog rezanja, glave za rezanje vodom i abrazivom, kontrolere, itd. Rezanje vodenim mlazom je postupak obrade metala uz pomoć abrazivnog vodenog mlaza (mješavina vode i abrazivnog pijeska pod visokim tlakom). Prednosti vodenog rezanja su hladno rezanje materijala, što je posebno korisno kod čelika namijenjenih za toplinsku obradu te potpuna fleksibilnost što se tiče materijala koji će se rezati. Vodenim rezanjem može se rezati metal, guma, plastika, staklo, mramor, kamen, drvo, itd, i u pravilu tehnologija vodenog rezanja nema granice kada je u pitanju vrsta materijala koja bi se rezala. Kako bi bio u koraku s razvojem i napretkom tehnologije, Flow je razvio nove, brže, jače i bolje modele vodenih rezača koje ćemo predstaviti u nastavku.

Ove godine Flow predstavlja novu liniju MACH strojeva. Vodeći stroj je Mach 500 te Mach 200, njegov alternativni sustav vodenog rezača. Flow je sa svojim novim strojevima serije Mach visoko postavio ljestvicu u industriji vodenih rezača, pružajući kompletna rješenja za strojni sustav, softver, servis i podršku.

 

 

Mach 200:

Ovo praktično i fleksibilno rješenje za vodeno rezanje, uz isprobanu i provjerenu Flow tehnologiju, opremljeno je novom Pivot + kompaktnom reznom glavom s mogućnošću 5-osnog rezanja i kompenzacijom okomitosti s čime omogućuje pouzdanu primjenu vodenog rezanja pod kutem. Konzolna konstrukcija stroja omogućava pristup radnoj površini stroja s tri strane radi jednostavnog utovara i istovara materijala. Mach 200 model odlikuje izuzetna fleksibilnost i svestranost što omogućuje ovom modelu jednostavnu prilagodbu za različite aplikacije vodenog rezanja.

Mach 500:

Pruža uvid u novi nivo produktivnosti strojeva za vodeno rezanje. Mach 500 predstavlja potpuno rješenje za rezanje vodenim mlazom. Kombinira preciznost rezanja kojoj nema premca s najbržom akceleracijom u tehnologiji vodenog rezanja, a čime ovaj stroj omogućuje:

  • više izrađenih dijelova
  • veću produktivnost
  • veću preciznost
  • veću pouzdanost

Uz modernu konstrukciju i izgled, preciznu kontrolu kretanja, uparen s Dynamic XD glavom i Compass sistemom za detekciju površine rezne ploče, ne postoji vodeni stroj koji mu može konkurirati. Osim Dynamic XD glave, može se konfigurirati s Dynamic Waterjet, Standard Waterjet i Pure Waterjet reznim glavama. Mach 500 opremljen je, osim najkvalitetnijm reznim glavama, najnovijim tehnologijama visokotlačnih pumpi, najmodernijim kontrolerima  i softverom.

PUMPE:

Visokotlačna pumpa je najvažniji dio stroja za vodeno rezanje. Flow nudi najširi raspon dostupnih visokotlačnih pumpi koje sam proizvodi.
HyPlex® Prime pumpa 3.800 bar [60,000 psi] HyperJet® pumpa 6,500 bar [94,000 psi]