Blog

22. rujna 2022.

Kako odabrati pravu snagu laserskog rezača za metal različite debljine

Kako odabrati pravu snagu laserskog rezača?

  1. Odabir prema materijalu za obradu i debljini rezanja

Laser ima različite učinke na različite materijale. Na primjer, za istu debljinu materijala potrebna snaga lasera za rezanje ugljičnog čelika je niža od snage potrebne za nehrđajući čelik, a potrebna snaga lasera za rezanje nehrđajućeg čelika je niža od snage potrebne za rezanje aluminija. Osim svojstava samog metala, debljina je također usko povezana sa snagom lasera. Za isti snaga rezanja 10 mm je manja od one od 20 mm ukoliko se rezanje vrši kisikom. Kod rezanja dušikom veća snaga osigurava i veću brzinu rezanja istoga materijala.

 

  1. Odaberite prema završnoj obradi površine reza

Neravnine na površini laserskog reza uglavnom su povezane s debljinom rezanja i upotrebljenim plinom. Kod rezanja ispod 3 mm nema neravnina. Za najbolju kvalitetu i točnost komada najbolji rezni plin je dušik (fuzijsko rezanje – mali unos topline). Zrak ima slična svojstva – preko 70% je dušik, ako kvaliteta veza opada. Što se tiče rezanja kisikom jači laser ne jamči puno veću brzinu rezanja, ali povećava mogućnosti veće debljine materijala. Stroj za lasersko rezanje metala ostavlja malo ili nimalo neravnina, površina reza je vrlo glatka, brzina je relativno velika, a deformacija materijala relativno mala.

 

  1. Odabir snage

Na tržištu postoje mnogi strojevi za lasersko rezanje lima u rasponu snage od 1 do 20 kW. Debljina lima kod većine proizvođača je između 8 i 12 mm. Ako dugo režete ovu debljinu, preporuča se odabrati stroj za lasersko rezanje snage od 4 do 6 kW. Ako se radi o mesingu s visokim karakteristikama refleksije, preporuča se korištenje laserskog stroja za rezanje snage 8 kW ili više. Stroj za rezanje od 2 do 4 kW se preporučuje za debljinu od 5 do 8 mm. Treba napomenuti da ako kupite stroj za lasersko rezanje od 6 kW, možete smanjiti izlaznu snagu i podesiti ga na 2 kW za rezanje pri rezanju materijala male debljine od oko 4 mm što štedi električnu energiju i smanjuje troškove.

 

Je li veća snaga i bolja?

Je li fiber laserski rezač dobar? To brine mnoge. Glavni trend na tržištu uvijek može dati korisnicima određene smjernice, a čini se da je uvriježeno mišljenje: što je veća snaga, to bolje. Je li ova izjava točna?

Nema sumnje da je konkurencija na području strojeva za lasersko rezanje fiber tehnologijom posljednjih godina žestoka. Osim konkurencije u tehnologiji rezanja, brzini rezanja, post prodajnim uslugama itd. Proizvođači strojeva za lasersko rezanje također su napravili proboj u tehnologiji veće snage natječući se u ostvarenju proizvoda za lasersko rezanje snage od 10 kW. Međutim, još je uvijek relativno malo onih koji zapravo koriste snagu od 10 kW za rezanje metalnih ploča. U velikoj mjeri težnja proizvođača za višom snagom samo je manifestacija tehničkih mogućnosti. Što je veća snaga, to je skuplji stroj za lasersko rezanje. Snaga je jedan od glavnih čimbenika koji izravno utječu na cijenu strojeva za lasersko rezanje.

 

Kako odabrati pravi stroj za lasersko rezanje?

Strojevi za lasersko rezanje prema snazi se mogu podijeliti na one male, srednje i velike snage. Za tanje ploče od nehrđajućeg čelika i ugljičnog čelika stroj za fiber lasersko rezanje male snage može se koristiti, osigurava veću brzinu rezanja što ne samo da osigurava radnu učinkovitost, već i štedi troškove. Stoga pri odabiru stroja za lasersko rezanje morate napraviti razuman izbor na temelju materijala i njegove debljine te nemojte bezrazložno težiti velikoj snazi. Strojevi za lasersko rezanje velike snage zahtijevaju veće hardverske zahtjeve. Nadogradnja cijelog stroja učinit će cijenu cijelog stroja izuzetno visokom i zato pri odabiru snage opreme trebamo uzeti u obzir vrijednost koja nam je prihvatljiva.

Naravno, ako imate debele i tanke ploče za obradu, a proizvodni kapacitet je jako velik, bolji je izbor stroj za lasersko rezanje velike snage unutar cjenovnog ranga koji je u skladu s vašim budžetom. Podešavanjem brzine rezanja i odgovarajućom promjenom pomoćnog plina stroj za lasersko rezanje velike snage također može dobro kontrolirati kvalitetu rezanja. Važna napomena: svi fiber izvori proizvode se modularno. U slučaju kvara velika je šansa da stroj može nastaviti raditi manjom snagom.

 

Zašto odabrati stroj velike snage za lasersko rezanje?

Neki će se možda zapitati ako režemo samo ploče od 5 do 10 mm, zašto nam je potreban stroj za lasersko rezanje velike snage? Od kakve nam je koristi?

 

Štedi vrijeme i novac

Uzmimo za primjer rezanje nehrđajućeg čelika od 5 mm. Stroj za lasersko rezanje od 12 kW radi neprekidno 24 sata, što je ekvivalentno stroju za lasersko rezanje od 6 kW koji radi neprekidno 2,7 dana i stroju za lasersko rezanje od 3 kW koji radi neprekidno 4,4 dana.

Za rezanje lima vrijeme rezanja može u velikoj mjeri biti mjera razine obrade. Što je kraće vrijeme rezanja, veće je zadovoljstvo kupaca i jača tržišna konkurentnost. Za tvrtke koje imaju vlastitu proizvodnju Ili nude usluge rezanja, veća brzina obrade znači veću učinkovitost isporuke dijelova što može zadovoljiti zahtjeve za povećanjem proizvodnog kapaciteta.

 

Nema značajnog povećanja troškova

Stroj za lasersko rezanje velike snage može koristiti zrak za rezanje tankih ploča, a učinak rezanja je zajamčen. To će dodatno smanjiti troškove korištenja i povećati profitabilnost tvrtke.

 

Širi raspon obrade

Ukratko, stroj za lasersko rezanje velike snage može proširiti raspon debljina obrade ploča, a istodobno se poboljšava iskorištenost stroja.

Bolji učinak rezanja

Neki proizvođači strojeva za lasersko rezanje velike snage trenutno teže većoj snazi u nadi da će pokazati svoju snagu, ali zanemaruju činjenicu da velika snaga nije samo nadogradnja laserske snage, već i nadogradnja cjelokupne strukture opreme. Za strojeve za lasersko rezanje velike snage veća snaga zahtijeva i veću robusnost kako bi se osigurala stabilnost obrade.

 

, , , , ,