Blog

3. rujna 2021.

Linije za obradu limova iz koluta Coil lines

Linije za obradu limova iz koluta Coil linesU današnjim okolnostima i uvjetima proizvodnje u metalskoj industriji, obilježenima raznim izazovima u pogledu nabave adekvatnog materijala, nameće se pitanje: Na koji način omogućiti fluidnu proizvodnju, zadržati i, po mogućnosti, unaprijediti kvalitetu proizvoda, biti cjenovno konkurentan…?
Mnoštvo pitanja nameće se samo po sebi, a primarni uzrok ovih pitanja je- materijal.
Svjedoci smo svakodnevnog rasta cijene materijala u nabavi, nemogućnosti brze isporuke ili potpunoj nedostupnosti materijala, neujednačenosti kvalitete materijala, što sve, naravno, dovodi u pitanje gore navedene kvalitete koje moramo zadržati želimo li i dalje biti konkurentni.

Srećom, postoji i rješenje za ublažavanje navedenih problema: Linije za obradu lima iz koluta / Coil lines.
Obrada lima iz koluta je transformacija lima u kolutu u razne oblike i veličine. Uobičajene tehnike obrade lima iz koluta su rezanje na duljinu, uzdužno rezanje, standardizacija oblika, istezanje / ravnanje i obrubljivanje. Različite linije za obradu lima iz koluta postići će različite rezultate i konačne proizvode, pa je prilikom odabira linije za obradu važno znati koji postupak želite postići.

Opće karakteristike:

 • jednostavni sustavi za korištenje
 • lako se kombiniraju s ostalim tehnologijama
 • omogućuju bolju komunikaciju i protok materijala među svim
 • odjelima u proizvodnji/skladištenju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Generalno, linije za obradu lima iz koluta se sastoji od nekoliko elemenata:

 1. Odmatalica lima iz koluta- decoiler
  Radi se o jednostavnom uređaju, koji je nužan za obradu lima iz koluta. Služi za postavljanje koluta lima, te kontrolirano odmatanje lima prema ostalim uređajima u liniji (ravnanje i rezanje na mjeru).Odmatalice mogu biti bez pogona ili pogonjene elektromotorima
  – sa osloncem centralne osovine u 1 ili 2 točke
  – jednostruke ili višestruke
  – raznih nosivosti
  – sa mogućnošću prihvata raznih minimalnih/maksimalnih promjera koluta lima
 2. Jedinica za izravnavanje lima- straightener
  Uređaj za izravnavanje lima služi za ravnanje lima koji nakon odmatanja iz koluta nužno ima određen stupanj zakrivljenosti koji je potrebno anulirati. Ovaj uređaj se sastoji od više valjaka, te lim prolaskom kroz kompoziciju gornjih i donjih valjaka postaje ravan, te tako pogodan za daljnju obradu. Broj valjaka te njihove dimenzije definirane su karakteristikama lima za obradu/ravnanje.
 3. Jedinica za rezanje materijala na željenu mjeru

  Uređaj za rezanje na mjeru ima mogućnost:
  – poprečnog rezanja na željenu duljinu (cut-to-length)
  – uzdužnog rezanja ima u uske trake (slitter)
  – kombinaciju uzdužnog i poprečnog rezanja (cut-to-length + slitter)Gore navedene karakteristike korisniku omogućuju izrazitu fleksibilnost te mogućnost odabira željenog formata ploče lima nakon obrade. Često su jedinica za izravnavanje i jedinica za rezanje na mjeru integrirani u jedan uređaj, osobito u slučaju obrade tankih limova.
 4. Prihvatni stol za daljnju manipulaciju materijalom
  Služi za odlaganje materijala nakon rezanja, omogućuje lagan i jednostavan pristup, te lako kombiniranje sa uređajima za daljnju manipulaciju materijalom, bilo u svrhu daljnjih postupaka u proizvodnji, ili jednostavnom skladištenju gotovih ploča lima.
 5. Namatalica lima u kolut (opcionalno)- recoiler
  Navedeni uređaj služi za ponovno namatanje lima u kolut, te se koristi u kombinaciji sa uređajem za uzdužno rezanje na mjeru (slitter), kada je odrezanu traku užih dimenzija potrebno ponovno namotati u kolut. Na taj način omogućava se korisniku da široki kolut lima konfekcionira u više užih kolutova predviđenih za daljnje korištenje. Širina uzdužno rezanih traka lima je višestruko podesiva te je time osigurana maksimalna fleksibilnost.

Glavni benefiti linija za obradu lima iz koluta:

 • manja nabavna cijena lima u kolutu u odnosu na lim u pločama
 • nema čekanja dobavljača, stabilnost cijena je bolja, …
 • dobivanje potrebnih dimenzija lima u trenutku kada je potreban za daljnju obradu u proizvodnji
 • ujednačena kvaliteta svih ploča lima izrezanih iz koluta
 • mogućnost proizvodnje svih dimenzija lima
 • velika ušteda zbog smanjene količine otpadnog materijala
 • ušteda troškova skladištenja te potrebnog skladišnog prostora
 • lakše i sigurnije rukovanje materijalom
,