Blog

26. listopada 2022.

Princip rada – Prima Additive

Prima Additive jedna je od tri divizije koje čine Prima Industrie Group. Prima Industrie jedna je od vodećih svjetskih grupa u proizvodnji laserskih strojeva i strojeva za obradu lima, industrijskoj elektronici, laserskim izvorima i proizvodnji strojeva za aditivnu tehnologiju. Posvećeni su istraživanju i razvoju, uvijek isporučujući vrhunska rješenja u raznolikim industrijskim primjenama.

 

Printanje metalnih komponenti nudi tvrtkama neograničene mogućnosti. Često, da bi se suočili sa zahtjevnim izazovima kao što je implementacija nove tehnologije u svom proizvodnom kontekstu, poduzetnicima je potreban pravi partner s kojim će se suočiti s tim izazovom.

Zahvaljujući Primininom iskustvu od preko 40 godina u laserskim sustavima i stručnosti inženjera primjene, uistinu mogu biti uz klijente i voditi ih kroz proces usvajanja 3D ispisa od metala. Uvijek su transparentni prema svima onima koji žele pristupiti ovoj tehnologiji, pomažući krajnjem korisniku da shvati kako kombinirati aditivne tehnologije s tradicionalnim, identificirati najučinkovitije načine proizvodnje njihovih komponenti i razumjeti svaku tajnu tehnologije kako bi dobili najviše od ove tehnologije. Ukratko, Prima Power pomaže poduzetnicima da svoju maštu pretoče u sve učinkovitiji novi posao.
Ako su s gledišta usluga podrške aplikacijama već dosegli izvrsnu razinu zrelosti, nastavljaju s nastojanjem da aditiv postane sve konkurentnija tehnologija zahvaljujući razvoju sve inovativnijih rješenja, sposobnih za poboljšanje učinkovitosti procesa.
Tako su do sada predstavili nekoliko novih sustava s gledišta proizvoda: prije svega spominjemo dva, jedan za tehnologiju Powder Bed Fusion, drugi za tehnologiju Direct Energy Deposition.

 

 

 

U području Powder Bed Fusion tehnologije, funkcionalne za stvaranje komponenti složene geometrije, jedno je od područja koja se trenutno najviše razvijaju predstavlja razvoj novih materijala koji se mogu preraditi. U posljednje vrijeme vidjeli smo sve veću potražnju na tržištu za primjene u bakru, zlatu ili drugim visokoreflektivnim legurama visoke toplinske i električne vodljivosti. Konkretno, potražnja raste posebno u sektorima elektromotora, izmjenjivača topline, elektronike, zrakoplovstva i nakita. Rad ovih legura s infracrvenim laserima predstavlja probleme vezane uz nisku apsorpciju, što dovodi do slabe učinkovitosti i nestabilnih performansi.

Iz tog razloga, zahvaljujući priminom iskustvu u laserskim sustavima, radili su na implementaciji zelene tehnologije lasera koji ima valnu duljinu prikladniju za obradu visoko reflektirajućih materijala. Naime, dva rješenja koja su razvili temelje se na našoj platformi 150, opremljenoj cilindričnom konstrukcijom volumena s bazom od 150 mm u promjeru za visinu od 160 mm. Stoga su tijekom ove godine predstavili dva rješenja opremljena “zelenim” laserima: Print Green 150 s jednim laserom i Print Genius 150 Double Wavelength, koji umjesto toga ima dva lasera, jedan zeleni i jedan infracrveni, koji mogu raditi naizmjenično na istom području prema potrebi.

Osim laserske konfiguracije, oba rješenja predstavljaju i ostale inovacije dostupne na našim rješenjima, prije svega: zagrijavanje platforme do 300°C, što se događa i odozgo i odozdo te optički sustav s Beam Expanderom koji omogućuje prilagođavanje veličine laserske točke u stvarnom vremenu.

Međutim, što se tiče tehnologije izravnog taloženja energije, razvili su i patentirali inovativnu lasersku glavu pod nazivom “REAL_DED”, akronim koji je skraćenica za Adaptive Laserbeam u stvarnom vremenu za izravno taloženje energije. DED tehnologija omogućuje odlaganje materijala tamo gdje je to potrebno, dopuštajući tako ne samo izradu dijelova od nule, već i popravke ili funkcionalizaciju postojećih komponenti. REAL_DED glava povećava učinkovitost i učinkovitost procesa taloženja i omogućuje operateru da prilagodi veličinu točke laserske zrake u stvarnom vremenu tijekom procesa bez potrebe za mijenjanjem bilo koje mehaničke komponente ili optičke konfiguracije stroja. Tehnologija iza REAL_DED glave omogućuje povećanje promjera točke laserske zrake najmanje do dva puta u usporedbi s izvornom veličinom koju daje konfiguracija fiber izvora.
Glavu je u cijelosti dizajnirao Prima Additive, uz potporu ostalih poslovnih jedinica Prima Industrie grupe, Prima Electro i Convergent Photonics, a također je izrađena u aditivu s Powder Bed Fusion tehnologijom Prima Power strojeva.

Uvjereni su da će inženjerskim i mehatroničkim iskustvom moći ubrzati tehnološki razvoj donoseći sve učinkovitija rješenja na tržište.
U posljednje vrijeme, s inovacijama u zrakoplovnom i automobilskom sektoru, postoji izuzetan fokus na proizvodnju laganih, visoko funkcionaliziranih i olakšanih komponenti. U svim tim slučajevima, 3D ispis je pogodan za poboljšanje materijala u smislu oblika i geometrije. Razvojna logika, utemeljena na principima popravka, funkcionalizacije i osvjetljenja, u skladu je s načelima održivog gospodarstva.
Rješenja Prima Additive opremljena tehnologijom Direct Energy Deposition, zapravo, omogućuju popravak metalnih dijelova, ali i njihovo ponovno premazivanje drugim metalom ili dodavanje prilagođenih dijelova na postojeće komade. Na taj način, umjesto stvaranja novih komponenti, moguće je neograničeno popravljati i potencijalno ponovno koristiti komponente s visokom dodanom vrijednošću, čineći proizvodnju „zelenijim“ i održivijom te, prije svega, štedeći vrijeme i resurse.

 

No, aditivna proizvodnja je također zelena na tehnologiji Powder Bed Fusion, budući da proces topljenja praha sloj po sloj omogućuje korištenje samo materijala potrebnog za proizvodnju objekta. Metalni prah koji se koristi u procesu proizvodnje i nije otopljen može se reciklirati i kasnije koristiti. Na taj se način drastično smanjuje otpad od strojne obrade, što je izrazito važan element u slučaju tehnologija uklanjanja strugotine. Beskonačne mogućnosti koje nudi aditivna proizvodnja omogućuju vam stvaranje bilo kojeg komada koji može stati u radno područje stroja. Na taj način moguće je proizvesti dijelove koje su prethodno izradili različiti dobavljači, smanjiti broj potrebnih sklopova konsolidacijom nekoliko dijelova u jedan ili izraditi ugovorne dijelove za vrlo različite sektore.

Konačno, aditivna proizvodnja revolucionira opskrbni lanac. Tako je moguće proizvoditi dijelove na zahtjev, izbjegavajući velike zalihe rezervnih dijelova na zalihama te proizvoditi samo ono što je potrebno kada je potrebno, izbjegavajući duga čekanja i transport.

POWDER BED FUSION (PBF)

PBF je proces u kojem toplinska energija (laser) selektivno spaja područja sloja praha. Laserska zraka topi materijal praha, koji se hladeći prelazi u čvrstu fazu.

IZRAVNA DEPOZICIJA ENERGIJE (DED)

DED proces koristi fokusiranu lasersku zraku za spajanje materijala topljenjem dok se talože. Glava je montirana na 5-osni sustav kretanja ili robotsku ruku.

, , , ,