Blog

16. svibnja 2023.

Robotska ćelija IANUS

izravno taloženje energije upotrebom praha ili metalne žice

Robotska ćelija IANUS multiproces temelji se na sustavu koji se sastoji od robotske ruke Autonox i laserskog izvora, umetnutog unutar ćelije radnog volumena 1600 x 1200 x 700 mm.
Posebnost ove stanice je mogućnost konfiguriranja za različite laserske procese kao što je izravno taloženje energije na temelju uporabe praha ili na upotrebi metalne žice kao polaznog materijala, ali i drugih laserskih procesa koji nisu nužno u spektru aditivne proizvodnje, kao što su lasersko zavarivanje i lasersko stvrdnjavanje.

 

Ime ovog rješenja dolazi od latinskog boga Ianusa, poznatog i kao talijanski “Giano”, kultno božanstvo s dva lica. Baš kao što bog Ianus ima dva lica, robotska ćelija Prima Additive IANUS također se može konfigurirati za izvođenje dva različita procesa (na primjer aditiva i laserskog stvrdnjavanja) u istom stroju, koristeći isti laserski izvor ili različite laserske izvore na istoj robotskoj ruci.
Zahvaljujući mogućnosti ugradnje dva namjenska skladišta, moguće je prebaciti se s jedne aplikacije na drugu jednostavno promjenom glave instalirane na robotskoj ruci unutar samog stroja. Promjena glave, dakle, postaje usporediva s promjenom alata, povećavajući ukupnu fleksibilnost sustava.

KARAKTERISTIKE

Ovaj sustav predstavlja niz funkcionalnih rješenja za njegovo uključivanje u tvornicu budućnosti. Zapravo, razvio ga je Prima Additive u suradnji sa Siemensom, vodećom tvrtkom u automatizaciji i digitalizaciji sa specifičnim vještinama iz područja robotike i aditivne proizvodnje. Integracija između tehnologija Siemensa i tehnologija Prima Additive Srl izražava se, prije svega, integracijom robotske ruke i CNC-a, kroz funkciju Sinumerik Run MyRobot/Direct Control.

Kroz ovu funkciju korisnik će se moći povezati s robotskom ćelijom pomoću jedne upravljačke konzole, ali prije svega moći će izvršiti kretanje i programiranje robota pomoću tipičnih uputa alatnog stroja, izuzimajući ga tako od poznavanja dodatnog jezika programiranja specifičnog za robota. Integrirano korištenje lanca CAD-CAM-CNC, omogućeno korištenjem NX platforme i numeričke kontrole Sinumerik One, upotpunjeno je integracijom digitalnih rješenja i upravljanjem podacima.

 

Rješenje, temeljeno na otvorenom ekosustavu MindSphere, uključuje upotrebu Siemensovih aplikacija koje vam omogućuju pregled, upravljanje i optimizaciju proizvodnje, kao što je Upravljanje MyMachineom te sustave daljinskog nadzora i upravljanja, kao što su Manage MyMachine/Remote. Da bismo dovršili ovu digitalnu ponudu, pronalazimo neke specifične aplikacije koje mogu upravljati visokofrekventnim podacima, na temelju platforme Industrial Edge for Machine Tools tvrtke Siemens.

Kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal Sinumerika One, pobjednički izbor bio je korištenje Create MyVirtual Machine, ključnog alata koji je stavio na raspolaganje Digitalni portfelj Siemensa. Ovaj softver je zapravo u stanju generirati pravog digitalnog blizanca sustava i pokazao se izuzetno korisnim za olakšavanje inženjerskog rada u različitim fazama razvoja i optimizacije stroja, što također omogućuje značajno smanjenje vremena na tržište.

 

, , , , , ,